Skip to content

Καρπενήσι

Προτεινόμενες διαδρομές - επισκέψεις


Αν και η Ευρυτανία ολόκληρη είναι γεμάτη από αξιοθέατα, με εκπληκτικές εναλλαγές τοπίων, χρωμάτων και κύρια χαρακτηριστικά τον ορεινό χαρακτήρα, την τραχύτητα και την εγκατάλειψη, την έλλειψη έντονης ανθρώπινης παρέμβασης, θα προτείνουμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές και επισκέψεις.

Α. Κοντά στην πόλη
Κεφαλόβρυσο. Η ιστορική τοποθεσία της μάχης όπου σκοτώθηκε ο Μάρκος Μπότσαρης, ένας χώρος με πλούσια βλάστηση, νερά και αιωνόβια πλατάνια δίπλα στον Καρπενησιώτη ποταμό. Ιδανικός τόπος για δροσιά το καλοκαίρι και καφέ κάτω από τον ίσκιο των δένδρων.
Κορυσχάδες Γραφικό παραδοσιακό χωριό κοντά το Καρπενήσι στο δρόμο προς Προυσό. Εδώ έγινε η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου την εποχή της Κατοχής, στο Δημοτικό Σχολείο, που σήμερα στεγάζει το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης. Προσφέρεται για βόλτα, καφέ και φαγητό. Λίγο πριν τη διασταύρωση που οδηγεί (δεξιά) προς το χωριό υπάρχει το SALOON που προσφέρει δραστηριότητες όπως ιππασία, αναρρίχηση, αλλά αποτελεί και μια καλή επιλογή για καφέ - αναψυκτικό, ιδιαίτερα αν υπάρχουν στην παρέα μικρά παιδιά.

Β. Εκτός Καρπενησίου

1. Προς τον Προυσό: Στον δρόμο προς τον Προυσό, διασχίζοντας την Κοιλάδα της Ποταμιάς μπορείτε να σταματήσετε σε χωριά και τοποθεσίες όπως:
- Βουτύρο: 2 χιλιόμετρα από τον Κεντρικό δρόμο βρίσκεται το χωριό Βουτύρο με πέτρινη εκκλησιά, όμορφα εξωκκλήσια (Αγίου Ιωάννη, Παναγιά) και ωραίες ταβέρνες.
- Μικρό χωριό: Κατεβαίνοντας από Καρπενήσι προς Προυσό, σε 15 χιλιόμετρα περίπου συναντάμε διασταύρωση που δεξιά οδηγεί προς Μικρό Χωριό και αριστερά προς το Μεγάλο Χωριό. Σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από τη διασταύρωση αυτή θα συναντήσετε το Νέο Μικρό Χωριό και 2 χιλιόμετρα πιο πέρα το Παλαιό Μικρό Χωριό.
- Μεγάλο Χωριό: 2 χιλιόμετρα από τη διασταύρωση που βρίσκουμε στο δρόμο προς Προυσό, αριστερά όπως κατεβαίνετε θα συναντήσετε άλλο ένα γραφικό χωριό με παραδοσιακά σπίτια και δρομάκια, ταβέρνες καφέ και παραδοσιακά προϊόντα.- Γάβρος: Μετά τη διασταύρωση προς Μικρό και Μεγάλο Χωριό, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων θα συναντήσετε το Γάβρο, συνοικισμό του Μεγάλου Χωριού, με ωραίες ταβέρνες για φαγητό και καταστήματα με είδη Λαϊκής Τέχνης.
- Προυσός: Μετά από μια μαγευτική διαδρομή σε ένα άγριο τοπίο και αφού συναντήσετε το «Κλειδί» ένα πέρασμα μέσα στο βράχο, στο στενότερο σημείο του φαραγγιού, τα «πατήματα της Παναγιάς» και τους Πύργους του Καραϊσκάκη, λίγο πριν το μοναστήρι, δυο απλά πέτρινα κτίσματα με πολεμίστρες, θα φθάσετε στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσιώτισας. Λίγο πιο πέρα θα βρείτε το χωριό Προυσός, έδρα ομώνυμου Δήμου.

2. Κρίκελλο - Δομνίστα: Στη Ράχη του Τυμφρηστού Νοτιο-ανατολικά του Καρπενησίου, πριν κατεβούμε προς την σήραγγα, όπως ερχόμαστε από Λαμία, αρχίζει μια μαγευτική διαδρομή μέσα στο δάσος των ελάτων που καταλήγει πρώτα στο Κρίκελλο και μετά στη Δομνίστα. Πρόκειται για όμορφα χωριά με ωραίες ταβέρνες (ιδιαίτερα το Κρίκελλο).

3. Στένωμα - Παυλόπουλο - Δομιανοί - Αγία Τριάδα - Γύρος Βελουχιού: Ξεκινώντας από το Καρπενήσι με κατεύθυνση προς Αγρίνιο, σε απόσταση 3 χλμ. Συναντάμε τη διασταύρωση προς Στένωμα και στρίβοντας δεξιά περνάμε τα χωριά Στένωμα, Παυλόπουλο, Δομιανοί, Αγία Παρασκευή, Αγία Τριάδα και επιστρέφουμε στη Ράχη Τυμφρηστού και από εκεί στο Καρπενήσι, έχοντας κάνει το γύρο του Βελουχιού. Για μεγαλύτερη διαδρομή, μέσα σε δάση και όμορφα τοπία, μετά την Αγία τριάδα μπορούμε να κατευθυνθούμε προς Φουρνά, Κλειστό, Βράχα.

4. Άγραφα: Για πιο τολμηρούς και κατά προτίμηση για οδηγούς με SUV αυτοκίνητα προτείνεται ανεπιφύλακτα η διαδρομή προς Άγραφα. Στο μέσο περίπου της διαδρομής , στον οικισμό Κρέντη, αξίζει μια στάση στον ξενώνα Μάκκα, για καφέ, γλυκό του κουταλιού ή και φαγητό. Μετά από λίγα χιλιόμετρα η άσφαλτος τελειώνει και αρχίζει ο χωματόδρομος μέσα από βραχώδη μέρη και στις όχθες του Αγραφιώτη ποταμού, που οδηγεί στο χωριό ¨Αγραφα. Η άφιξή σας εκεί θα σας αποκαλύψει ένα όμορφο χωριό που θα σας αποζημιώσει για την κούραση. Μπορείτε να απολαύσετε καφέ ή και φαγητό στην «Κυρα - Νίκη», στον Μπάμπη (στην πλατεία), ή στον Μύλο, 2 χιλιόμετρα πριν από το χωριό. Αν θέλετε να μείνετε για διανυκτέρευση, προτιμείστε τον «Πύργο» του Κίτσιου ή τον ξενώνα της Κυρά - Νίκης.